BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, September 12, 2009

Soto Ayam Taman Uda

*disegerakan entri atas permintaan 'Ammar

1 ekor ayam,
3 liter air

Rebuskan ayam dalam dengan semua bahan A hingga empuk. Bila hampir sejuk siat-siatkan ayam . Tulangnya dimasukan ke dalam kuah dan dibiar merenih.

Bahan Kuah:
bahan A:
1 batang serai di ketuk
1 ketul lengkuas, diketuk
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar
 Halia sebesar ibu jari, ketuk
1 sudu teh serbok lada putih
5 ulas bawang putih. dikisar
5 ulas bawang merah dikisar
garam

Bahan B: Kuah kicap

10 biji cili padi. dicelur sekejap
2 ulas bawang putih, dibakar di atas api sekejap
3 biji limau  nipis diambil airnya
5 sudu kicap masin

Kisar bawang putih dan cili padi  hingga hancur. Masukakan kicap dan air limau nipis.

 Bahan c: Pergedil daging

500gm daging cincang
500gm kentang, dipotong , digoreng dan ditumbuk
daun sup/daun bawang
serbuk lada
garam

Gaul semua dan kepal-kepal kecil-kecil. Untuk mengoreng dicelup  ke dalam kuning telur dan goreng hingga kuning.


Cara  hidangan:

6 ketul ketupat nasi Adabi (besar) direbus, dan potong dadu
taugeh dicelur
kacang tanah di goreng
pergedil daging digoreng
daun sup/daun bawang dipotong halus
bawang goreng

Masukan ketupat nasi, pergedil, isi ayam, taugeh, daunsup/bawang, kacang tanah,  bawang goreng dan kuah kicap. Akhirnya masukkan kuahnya. Sedap dimakan ketika panas-panas.

* Sesuai untuk 10 orang.

0 comments: