*disegerakan entri atas permintaan 'Ammar
1 ekor ayam,
3 liter air
Rebuskan ayam dalam dengan semua bahan A hingga empuk. Bila hampir sejuk siat-siatkan ayam . Tulangnya dimasukan ke dalam kuah dan dibiar merenih.
Bahan Kuah:
bahan A:
1 batang serai di ketuk
1 ketul lengkuas, diketuk
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar
Halia sebesar ibu jari, ketuk
1 sudu teh serbok lada putih
5 ulas bawang putih. dikisar
5 ulas bawang merah dikisar
garam
Bahan B: Kuah kicap
10 biji cili padi. dicelur sekejap
2 ulas bawang putih, dibakar di atas api sekejap
3 biji limau nipis diambil airnya
5 sudu kicap masin
Kisar bawang putih dan cili padi hingga hancur. Masukakan kicap dan air limau nipis.
Bahan c: Pergedil daging
500gm daging cincang
500gm kentang, dipotong , digoreng dan ditumbuk
daun sup/daun bawang
serbuk lada
garam
Gaul semua dan kepal-kepal kecil-kecil. Untuk mengoreng dicelup ke dalam kuning telur dan goreng hingga kuning.
Cara hidangan:
6 ketul ketupat nasi Adabi (besar) direbus, dan potong dadu
taugeh dicelur
kacang tanah di goreng
pergedil daging digoreng
daun sup/daun bawang dipotong halus
bawang goreng
Masukan ketupat nasi, pergedil, isi ayam, taugeh, daunsup/bawang, kacang tanah, bawang goreng dan kuah kicap. Akhirnya masukkan kuahnya. Sedap dimakan ketika panas-panas.
* Sesuai untuk 10 orang.
Saturday, September 12, 2009
Soto Ayam Taman Uda
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment