1 paket laksa cap Eka rendam 3 jam sebelum direbus hingga empuk, toskan airnya.
Kuah:
1 kg ikan kembung, direbus dan dikeluarkan isi kemudian dikisar
1 senduk cili kering yang telah dikisar halus
10 biji bawang merah atau 3 biji bawang besar, dikisar
1 kuntum bunga kantan
secekak daun kesum
3 keping asam keping
garam secukup rasa
belacan sebesar ibu jari * optional
air rebusan ikan 2 liter,( ikut nak cair atau pekat)
Rebus semua hingga mendidih dan agak pekat. Jika suka pedas lebihkan cili jika suka masam lebihkan asam keping.
Hiasan:
1 biji timun, di potong memanjang
2 biji bawang besar, dihiris nipis
5 biji cili padi, dihiris
3 biji limau nipis, dipotong 8
seikat daun selom atau putat atau gajus atau ulam raja, dihiris halus
daun pudina* option
Cara menghidang:
Letak laksa ke dalam mangkok, masukan timun, bawang , daun-daun, cili dan perahkan asam limau sebelum disendukkan kuah yang panas.Kalau tak tahan pedas tak perlu ditambah cili padi.
Selamat mencuba & menjamu!!
Sunday, September 13, 2009
Laksa Kedah
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment