* diberi oleh Mak Tok KL, sumber dari kawannya, Raja Arba'yah disalin semula sebagaimana ditulis Arwah. pandai-pandailah buat olahan untuk sesuaikan metriknya. Resepi ini untuk memenuhi permintaan Cik An.
1 kati daging lembu,
2 biji kelapa
1 sudu lauk ketumbar
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
4 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
8 biji buah pelaga
20 biji cili kering
1 inci halia
2 inci kayu manis
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
1 helai daun kunyit
2 batang serai
1 sudu lauk gula
garam mengikut rasa
Cili kering, ketumbar, bawang merah,bawang putih,halia, jintan putih, jintan manis. bunga cengkih,bunga lawang, buah pelaga semunya digiling halus.Kelapa sebiji digoreng jadikan kerisik. Daging 1 kati tadi dipotong empat. Cari daging paha yang tidak berurat dan berlemak.Isi kelapa dibuang kulit arinya dan dipotong melintang nipis-nipis. Tak payah habiskan sebelah untuk 1 kati daging
Dalam satu mangkok taruh air sedikit masukan semua bahan giling tadi. Kemudian dimasukan santan. dan daging. Jerangkan ke api, .Agak-agak tiga suku masak baru masukan kelapa potong tadi. Setelah agak berminyak baru masukan kerisik & daun kunyit yang disiat-siat.
Tuesday, September 15, 2009
Rendang Tok Versi Raja Arba'yah
Posted by We Haus Enterprises at 1:52 AM
Labels: Hidangan Lebaran
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment