BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, September 11, 2009

Bihun Sup Titi Gajah

Ini bihun sup versi kenduri ya! Kalau seorang dua sahaja pandai-pandailah adjust.

Kuahnya:

3 puntung kaki lembu, kaki yang sudah hampir habis dagingnya.
3 kg daging, rebus dan bila masak dipotong kecil untuk dimakan nanti
3kg tulang sup, menambah perisa sahaja biasanya tulang rangka atau dada
200gm halia, di titik
200gm lengkuas, titik
50 kg kayu manis,
10 paket sup bunjut Adabi (sebab dah siap dgn rempahnya)
garam, mengikut rasa

 Bahan di atas direbus sehingga daging lembut, biasanya memakan masa 1 jam 30 minit. Manisnya sup bergantung kepada daging baru atau sudah lama.

Wajib ada:

10 paket bihun ,dicelur dalam air bercampur kuniyit serbuk
6 paket mee kuning, juga di celur (option)

Hiasan:
600gm bawang goreng
20 keping taukua( tahu), goreng dan potong dadu
600gm daun sup + daun bawang, dipotong halus
300gm limau nipis, dipotong
300gm lobak masin, celur dan potong dadu
1kg kacang tanah, goreng tanpa minyak,ditumbuk sederhana halus

300gm cili kering, direndam ,dimesin dan di tumis hingga pecah minyak.

Cara menghidang,

Masukkan bihun  atau mee atau kedua-duanya ke dalam mangkok, tabur daging, lobak masin, kacang tanah, tahu, daun sup, bawang goreng dan sambal cili kering. Akhirnya tuangkan kuah dan sedia untuk di makan.

0 comments: