BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, September 15, 2009

Sayur Lodeh Mak Tok KL

300gm daging
150gm kacang panjang
10 keping tempe
10 keping tahu
100gm udang kering-tumbuk kasar
1/2 inci lengkuas- tumbuk halus
10 biji cili masak
10 ulas bawang merah
Santan dari 1 biji kelapa
air asam jawa
garam

Daging dihiris nipis. Kacang panjang, tempeh dan tahu dipotong anggaran 1/2 inci panjang. Kelapa diambil patinya dan santan cair pula 1 mangkok.
Panaskan minyak goreng daging hingga empuk, Angkatkan, Tumis bawang, cili, udang kering  dan lengkuas separuh masak. Masukan kacang panajng, tempeh, tahu, dan daging  akhir masukan santan cair  biar hingga mendidih.Masukan air asam jawa , pati santan  dan garam bila masak padamkan api.

* Sayur lodeh memang enak dimakan bersama lontong, kuah kacang dan rendang. Rindunya beraya di Kg Baru. Enaknya lontong dan iringannya. Bila emak dan bapa tiada maka tamatlah peluang kami beraya di sana. Maka cinta saya sudah beralih arah kepada ketupat palas dan sambal ayamnya.

0 comments: