BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, September 11, 2009

Sambal Ayam Siat-Siat Mak Tok Bedah

1 ekor ayam: direbus separuh masak, kemudian disiat-siatkan, jangan terlalu halus
1 kg santan
10 biji bawang merah
 4 batang serai, dihiris
 3 ketul lengkuas, yang sedapnya guna lengkuas , jenis kecil
 1 ketul halia, sebesar ibu jari
 10 biji cili kering, ikut jenis kepedasannya.
Cara membuatnya:
Serai, bawang,  lengkuas, halia  dan cili dimesin halus. Tuang ke dalam santan dan ayam yang telah disiat. Masak atas api yang sederhana, kacau selalu agar tidak berkerak. Bila hampir kering tutupkan api.

*sedap dicicah dengan ketupat atau  paling sedap jika diratah begitu sahaja.Kalau tak habis masak sampai kering betul macam serunding. Sedap...

0 comments: