BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, September 16, 2009

Nasi Tomato Mak Tok KL

Kuah rebusan:

600gm tulang lembu
1 biji bawang besar
3-4 biji buah tomato
garam
12 tin susu air

Basuh tulang, belah 4 buah tomato dan bawang besar. Masuk dalam periuk berisi air dan rebus tulang dengan  api yang sederhana hingga tulang empok. Angkat dari api, buah tomato diramaskan, tulang dan bawang besar dikeluarkan. Tapis dan ambil airnya sahaja.

Nasi:

4 tin susu beras
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
6 tangkai cengkih
6 butir pelaga
2 inci kayu manis
4 sudu besar minyak sapi
6 sudu besar tomato sup Heinz

Basuh beras dan tos air, Bawang merah, putih dan halia ditumbuk hancur.
Tumiskan bahan tumbuk , masukan cengkih, pelaga dan kayu manis goreng hingga bau wangi.
Masukan beras dan balik-balikan. Sekarang tuang  air rebusan mengikut sukatan air.
Untuk menjadi lebih merah masuk 6 sudu besar tomato sup Heinz .
Kacau rata  dan kemudian dimasak seperti biasa. ( Saya suka terus pindahkan ke rice cooker)

*catitian mak tok:

Jika  puan-puan mempunyai keluarga yang ramai dan banyak kanak-kanak buatlah lebih sedikit nasi ini, kerana saya yakin mereka tidak akan puas dengan sepinggan sahaja!

0 comments: