8 ekor ayam
16 biji kelapa
1.5kg bawang mera
150gm bawang putih
300gm cili kering
ketumbar 50 sen
jintan putih 50 sen
jintan manis 50 sen
serai RM2.00
Lengkuas RM 1.00
Halia RM 2.00
daun kunyit 4 helai
arang 4kg (kalau nak masak pakai dapur arang, rasa lebih sedap)
garam ikut rasa
air asam jawa, ikut rasa
Panggang ayam pada bara api hingga kuning. Potong 12 ketul.
Rempah ketumbar, jintan-jintan dimesyin halus.
Halia, cili kering, bawang-bawang, lengkuas dan serai dimesyin halus juga.
Tumiskan rempah dengan minyak kacang hingga naik minyak dan berbau wangi.
Masukan santan pekat.
Bila kuah sudah agak pekat barulah masukan ayam, kerisik, garam dan daun kunyit.
Akhir sekali masukan air asam jawa. Kacau hingga kering dengan api sederhana..
Wednesday, September 16, 2009
Rendang Ayam Emak KL
Posted by We Haus Enterprises at 9:52 AM
Labels: Hidangan Lebaran
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment