BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, September 27, 2009

Dalca

1 kg  daging, hiris kecil
2 biji terung panjang, belah dua dan potong 4
300gm kacang panjang, potong anggaran 1 jari .
4 biji tomato, belah 4
1kg kentang, belah dua
3 batang carrot. potong panjang-panjang
600gm bawang merah, separuh dikisar dan hiris
200gm bawang putih, separuh kisar dan hiris
1 ketul halia, dikisar dan hiris
300gm kacang dall, direbus
2 bungkus kecil rempah kari daging
1 paket kecil jintan manis serbuk
kayu manis dll
air asam jawa
santan pekat 1 cawan
santan cair 4 cawan

Tumis bawang, halia dan rempah-rempah. Masukan bahan kisar dan rempah kari yang telah digaul dengan daging.  Kacau hingga rata dan masuk  sedikit air. Bila pecah minyak masukan santan cair.Bila daging sudah empok  baru  masukan kentang , terung dan carrot. Bila kentang agak lembut baru dimasukan kacang panjang dan kacang dall. Tambahkan garam dan air asam jawa. Bila agak pekat tutupkan api.

0 comments: