1 kg daging, hiris kecil
2 biji terung panjang, belah dua dan potong 4
300gm kacang panjang, potong anggaran 1 jari .
4 biji tomato, belah 4
1kg kentang, belah dua
3 batang carrot. potong panjang-panjang
600gm bawang merah, separuh dikisar dan hiris
200gm bawang putih, separuh kisar dan hiris
1 ketul halia, dikisar dan hiris
300gm kacang dall, direbus
2 bungkus kecil rempah kari daging
1 paket kecil jintan manis serbuk
kayu manis dll
air asam jawa
santan pekat 1 cawan
santan cair 4 cawan
Tumis bawang, halia dan rempah-rempah. Masukan bahan kisar dan rempah kari yang telah digaul dengan daging. Kacau hingga rata dan masuk sedikit air. Bila pecah minyak masukan santan cair.Bila daging sudah empok baru masukan kentang , terung dan carrot. Bila kentang agak lembut baru dimasukan kacang panjang dan kacang dall. Tambahkan garam dan air asam jawa. Bila agak pekat tutupkan api.
Sunday, September 27, 2009
Dalca
Posted by We Haus Enterprises at 12:18 AM
Labels: Lauk kenduri
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment