2 rangka ayam, direbus dengan sedikit halia dan bawang putih,
1/2 ekor ayam, direbus bersama dan disiat isinya
300gm udang, direbus dan dikupas. Kisarkan kulitnya dan ditapis.
1 paket bihun- dicelur
1kg mee kuning- dicelur
Kuah:
4 ulas bawang merah, kisar
4 ulas bawang putih, kisar
2 sudu besar cili kering kisar
1 ketul kecil gula batu
garam
Tumis bahan kisar, bila pecah minyak tuangkan kuah ayam tadi dan air udang dari kulit yang dikisar. Bila mendidih masukan gula batu dan garam. Bila mendidih padamkan api.
Hiasan:
daun sup/daun bawang 1 pokok
taugeh 1 mangkok, celurkan
bawang goreng
cili hidup dihiris
kuah cabai (10 biji cili kering yang dikisar, ditumiskan hingga pecah minyak.)
Cara menghidang:
masukan mee dan bihun ke dalam mangkok, masukan taugeh, isi ayam, udang, daun sup/bwg, bawang goreng
dan akhir sekali sedikit kuah cabai sebelum dimasukkan kuah . Enak jika kuahnya panas.
Sunday, September 13, 2009
Mee Hokien Aunty Jal
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment