BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, September 15, 2009

Rendang Tok versi Yang Atkah ,Ipoh

Ramuan A:
1 kati daging lembu, dipotong 4 ketul
Santan dari 3 biji kelapa, santan pertama diperah tanpa air (pati santan)
10 camca besar kelapa parut yang telah digoreng dan digiling (kerisekk)
40 keping isi kelapa dihiris nipis memanjang, setebal belakang pisau, 1" panjangnya
1 camca besar gula merah,
1 helai daun kunyit
sekeping asam gelugur
garam secukupnya



Ramuan B: (digiling halus)
1 tahil ketumbar
1 camca besar jintan manis
1 camca besar lada sulah
3 batang lada  kering

3 biji bunga cengkih
1 camca teh serbok biji pala
setengah inci kayu manis
4 hiris serai
2 hiris nipis lengkuas
10 ulas bawang merah
2 hiris nipis halia

Memasaknya:

Campur daging dengan kelapa giling, isi kelapa dipotong tadi,gula,daun kunyit,asam keping,secukup garam dan ramuan B. Gaul hingaga rata Jerang diapi yang perlahan biarkan mendidih.

Masukan santan perahan kedua( perah dgn air) anggaran 3 inci menutup daging dalam kuali.Kuatkan api sedikit masakkan selama 40 minit dengan membalik-balikan daging hingga kuah rendang pecah minyak. Masukan pati santan ,perlahankan api masak lagi 40 minit, balik-balikan dagingnya.Masak hingga berwarna koko tua dan naik bau rempahnyaBila rendang hampir kering kena balik-balikan selalu agar ramuan tidak melekat di kuali. Angkat dari api
.
*catatan:
  ditulis: 27/1/1964  bersamaan 12 Ramadhan jam 11.45 malam Isnin.
  Resepi ini didapati dari koleksi peribadi arwah mak, Al Fatihah.

0 comments: