HIGHPROTEIN CHICKEN
Bahan-bahan :
Isi Ayam 180 gm
Garam Halus Secukup rasa
Paprika Secukup rasa
Serbuk Roti 30 gm
Tepung Gandum 30 gm
Telur 1 biji
Minyak secukupnya
Isi Ayam 180 gm
Garam Halus Secukup rasa
Paprika Secukup rasa
Serbuk Roti 30 gm
Tepung Gandum 30 gm
Telur 1 biji
Minyak secukupnya
Kaedah Penyediaan :
1) Perap ayam dengan garam dan paprika
2) Ayam yang telah diperap, kemudian disalut dengan tepung, telur dan serbuk roti.
3) Goreng dalam minyak yang banyak.
COLESLAW
Bahan-bahan :
Kobis 50 gm
Karet 30 gm
Bawang Besar ¼ labu
Mayonnaise 100 gm
Susu Cair secukupnya
Kaedah Penyediaan :
1) Hiris kobis dan karet nipis-nipis.
2) Mayang bawang besar.
3) Gaul dengan mayonnaise dan susu cair
MASHED POTATO
Kobis 50 gm
Karet 30 gm
Bawang Besar ¼ labu
Mayonnaise 100 gm
Susu Cair secukupnya
Kaedah Penyediaan :
1) Hiris kobis dan karet nipis-nipis.
2) Mayang bawang besar.
3) Gaul dengan mayonnaise dan susu cair
MASHED POTATO
Bahan-bahan :
Kentang 2 biji
Butter 1 sudu kecil
Garam Secukup rasa
Lada Putih Secukup rasa
Fresh Milk/Cream sedikit
Kaedah Penyediaan :
1) Kentang direbus bersama kulit.
2) Bila lembut, keluarkan & buang kulit.
3) Lenyek sampai lembut.
4) Masukkan whipping cream/fresh milk & rasakan dengan garam & serbuk lada.
MUSHROOM SAUCE
Kentang 2 biji
Butter 1 sudu kecil
Garam Secukup rasa
Lada Putih Secukup rasa
Fresh Milk/Cream sedikit
Kaedah Penyediaan :
1) Kentang direbus bersama kulit.
2) Bila lembut, keluarkan & buang kulit.
3) Lenyek sampai lembut.
4) Masukkan whipping cream/fresh milk & rasakan dengan garam & serbuk lada.
MUSHROOM SAUCE
Bahan-bahan :
Sos Perang 100 gm
Mentega 20 gm
Cendawan Butang 2 – 3 biji
Bawang Putih 1 ulas
Bawang Besar ½ biji
Garam & air Secukup rasa
Serbuk Lada Sulah Secukup rasa
Susu Cair 10 ml
Kaedah Penyediaan :
1) Panaskan mentega. Tumis b/putih dan b/besar yang dicincang
2) Masukkan cendawan yg dihiris nipis.
3) Masukkan bancuhan sos perang dan biarkan merendidih seketika.
4) Masukkan perasa dan susu cair.
5) Jika terlalu pekat, tambah sedikit air.
6) Kacau seketika dan boleh dihidangkan
CHICKEN GRAVY
Bahan-bahan :
Chicken Gravy Powder 2 sudu besar
Air 1 cawan
Serbuk Lada Putih Secukup rasa
Kaedah Penyediaan :
1) Kacau serbuk chicken powder dengan1 cawan air.
2) Masukkan dalam kuali. Panaskan
3) Masukkan serbuk lada.
4) Tuang ke atas kentang putar @ mashed Potato tadi.
Sos Perang 100 gm
Mentega 20 gm
Cendawan Butang 2 – 3 biji
Bawang Putih 1 ulas
Bawang Besar ½ biji
Garam & air Secukup rasa
Serbuk Lada Sulah Secukup rasa
Susu Cair 10 ml
Kaedah Penyediaan :
1) Panaskan mentega. Tumis b/putih dan b/besar yang dicincang
2) Masukkan cendawan yg dihiris nipis.
3) Masukkan bancuhan sos perang dan biarkan merendidih seketika.
4) Masukkan perasa dan susu cair.
5) Jika terlalu pekat, tambah sedikit air.
6) Kacau seketika dan boleh dihidangkan
CHICKEN GRAVY
Bahan-bahan :
Chicken Gravy Powder 2 sudu besar
Air 1 cawan
Serbuk Lada Putih Secukup rasa
Kaedah Penyediaan :
1) Kacau serbuk chicken powder dengan1 cawan air.
2) Masukkan dalam kuali. Panaskan
3) Masukkan serbuk lada.
4) Tuang ke atas kentang putar @ mashed Potato tadi.
0 comments:
Post a Comment