BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, September 5, 2010

Sardin Goreng

1 tin sardin
1 biji bawang besar
1/4 cawan air asam jawa.

Tumis bawang besar.Masuk  sardin. Kacau sebentar. Tuang air asam. Bila mendidih tutup api.

Kobis Masak Lemak

1/2 biji kobis, potong kasar
1 biji bawang merah, hiris
1 sudu teh garam
1 sudu besar ikan bilis
1 cawan santan cair
1/2 cawan pati santan

Masuk kobis, bawang merah, ikan bilis , garam dalam periuk. Masuk santan cair biar hingga mendidih. Kacau. Bila kobis lembut masuk pati santan. kacau pelahan-lahan. Bila mendidih tutupkan api.

Daging Goreng

300gm daging
1 sudu teh  garam
1/2 sudu teh kunyit
1 biji bawang besar

rebus daging dengan  air hingga lembut. Bila lembut tuang minyak 2 sudu. masukkan garam dan kunyit. Bila agak kering masukkan bawang besar. Jika suka berair tambah sikit air.

Pindang Ikan

2 ekor ikan kembung/selar
2 biji cabai hidup
1 keping asam keping
2 biji bawang merah
1/2 sudu teh kunyit
garam

Kisar bawang dan cabai. Tuang dalam periuk masuk air, asam keping, kunyit dan garam. Bila mendidih masuk ikan, daun kesum dan kantan (jika ada).. Bial masak padamkan api.

Udang Goreng Kunyit

300gm udang, potong hujung kepala dan ekor
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh kunyit
1 biji bawang besar. Potong kasar
1 biji kentang
2 sudu minyak
1/4 cawan air

Gaul udang dengan garam dan kunyit .Panas minyak dan masukan udang, kacau sekejab .lepas itu masuk kentang dan air. Bial kentang empok masuk bawang besar. Biar sekejab sebelum dipadam api.

Sup ayam

1/2 ekor ayam

bahan hiris:

sedukit halia
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 paket sup tulang adabi

Tumis bahan di atas  hingga kuning. masuk 2 cawan air dan biar hingga mendidih. masuk ayam yang dipotong kecil. masuk carrot dan kentang masuk garam. Kalau suka masukkan suun. Bila dah empok  angkat dan hidangkan.

Ayam Masak Kicap

1/2 ekor ayam
1 hiris halia, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 biji bawang besar,potong kasar
1/2 cawan  air sam jawa
1/4 cawan kicap

goreng ayam hingga masak. ketepikan. Tumis bawang putih dan halia  masuk kicap, ayam dan tuang air asam jawa serta  bawang  besar. Bila mendidih angkatkan. Jika ingin lebih kuah masukan 1/4 cawan air.