BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, December 5, 2009

Tepung Talam Mak Jah

Bahagian kepala:

1/2 cawan tepung beras
2 cawan santan
sedikit garam

Gaul semua dan tapiskan .

Bahagian bawah:

1 cawan tepung beras
3 cawan air yang terdiri daripada:
                   1 cawan air gula merah
                   (1/2 cawan gula merah+ 2 sudu gula putih dimasak bersama 1 cawan air)
                   1 cawan air kapur jernih
                   1 cawan air biasa

Air gula merah sejuk digaul bersama tepung dan air yang lain. Jerang kukusan dan bila air mendidih tuang campuran tepung dalam bekas. Kacau hingga agak pekat. Tutupkan tudung dan biar hingga masak.

Bila bahagian bawah telah betul-betul masak, tuangkan bahagian atas yang telah siap dibancuh tadi. Tutupkan tudung dan masak hingga ia betul-betul masak. Tunggu hingga betul-betul sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan.

Selamat mencuba sejenis lagi kuih lama Kedah dan masih terus dinikmati sehingga kini.

0 comments: